Jak se starat o karty?

Znáte to, koupíte si booster a otevřete nějakou hezkou kartu, co teď s ní? Ať už si chcete kartu uchovat, protože se vám líbí, nebo ji berete jako investici, určitě se vyplatí se o kartičku správně postarat, aby co nejdéle vydržela a dělala radost. Ať se nám to líbí nebo ne, pořád se jedná o papír, který se časem může poničit, pokud se o něj správně nepostaráme. Pokud patříte k lidem, kteří do Pokémon kartiček spíše investují, určitě byste se měli ujistit, že je máte dobře uchované a zabezpečené, abyste je v případě potřeby mohli ihned prodat. Uchovávat karty v dobrém stavu má ale smysl i pro ostatní, představte si jakou radost vám kartička může za dvacet let udělat! Vzhledem k velikosti karet je snadné se o ně správně postarat a následně vhodně uchovat. Nicméně potřebujete několik věcí, abyste se o kartu správně postarali.

Vytáhnete-li tedy hezkou či vzácnou kartu, váš první krok by měl směřovat k prvotní ochraně, a to pomocí jednoduchého obalu – tzv. sleevu. Tento obal kartu ochrání před poničením povrchu, ať už od vlhkosti, mastnotě nebo poškrábání, což karta jistě ocení. Tyto obaly se dají koupit v různých velikostech a provedeních. Nejpopulárnějšími obaly mezi sběrateli jsou jednoznačně perfect fit sleevy (takzvané perfecty), které mají velikost přesně na rozměry karty - ani více, ani méně. Díky tomu je karta celá krytá, ale zároveň se v něm nemůže pohybovat, což zabraňuje poškození jejích hran. Existují i obaly, které na sobě mají Pokémon motivy, a přestože jsou určeny převážně pro hráče na ochranu balíčku, mohou právě tyto obaly sbírku rozzářit. Tyto obaly můžete najít mimo jiné v Elite Trainer Boxech, nebo si je můžete přímo koupit. O trochu větší kvalitu, a podle mého názoru roztomilejší provedení, nabízí pak japonské obaly. Nezapomeňte kartu uložit do obalu ještě před tím, než si ji začnete zálibně prohlížet.

Dalším stupněm ochran  je uložení karty do tvrdého obalu. Jedním z druhů těchto tvrdých obalů jsou Card Savery, které umožňují vložení již obalené karty. Díky Card Saverům se karty na sebe nebudou lepit a nijak se nezohýbají. Pokud navíc chcete svůj pěkný úlovek nechat zhodnotit specializovanou společností, je potřeba jim kartu zaslat právě v takovémto obalu. Hodnotící společnosti určí přesně stav karty na základě některých kritérií (povrch, hrany, rohy, centrování) a kartu následně pomocí zvukových vln zataví do tvrdého plastového obalu spolu se štítkem obsahujícím informace o kartě. Mezi nejznámější společnosti v tomto oboru patří PSA, Beckett a evropský Cardmarket Grading. O tomto procesu se rozepíšeme více v budoucím článku.

Když už máte karty obalené, není nic lepšího, než se s nimi začít chlubit! Obalenou kartu si nejlépe můžete vystavit do svého alba. Pokud žádné nemáte, máte na výběr z více druhů. Malé, velké, s obrázkem, bez něj nebo pouze desky, do kterých si budete jednotlivé stránky s kartami vkládat sami.

Ve zkratce se tedy dá doporučit několik základních rad: snažte se vždy vaše karty chránit před přírodními živly. Papír je velmi náchylný na vlhkost a karta se může snadno poškodit. Při delším pobytu na slunci může zase karta rychle zkřehnout. Nenechávejte karty se jen tak povalovat po domě, kde by se mohly pomačkat nebo ještě hůř zvlhnout. Pokud máte ve sbírce opravdu cenné karty, jistě by bylo na zvážení nechat si je ohodnotit.

Jak to máte vy? Chráníte si své karty? Napište nám vaše zkušenosti.


Autor: Tereza Šindelářová     Kategorie: Sběratelství

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz