Poznámky k zápasům ve formátu CRZ: Lugia

Jeden z nejlepších amerických hráčů, Grant Manley (@Tricroar), sepsal „Poznámky k zápasům v Lugia formátu, protože (jsem) se nudil“ ke všem zajímavým matchupům nového formátu. V tomto díle přinášíme přeloženou část zabývající se matchupy Lugie. V dalších dílech se potom podíváme na matchupy dvou hlavních verzí Lost Boxu a Mewa.

Zde je několik poznámek ke kontrolovatelným aspektům jednotlivých meta matchupů. Doporučené čtení pro každého, kdo se účastní velkého turnaje ve formátu Crown Zenith.

Mirror
Vyhledávejte dvouprizová kola a snažte se soupeři bránit dělat to samé. Lugiu si nechte na lavičce pokud nemáte náskok nebo pokud s ní neberete alespoň dvě odměny. Raikou může někdy získat dvou- nebo tří- prizová kola, je to ta nejdůležitější karta. Lumineon může zabít nějakého oneprizera a sám se schovat. Někdy je v pořádku posadit ho na lavičku, protože vytáhne Bosse na soupeřova twoprizera. Dunsparce/Manaphy jsou situačně užiteční/potřební jako obranné možnosti proti soupeřovu Raikouovi. Oranguru není vždy insta-play, protože hraje do soupeřova Raikoua. Stoutlanda lze někdy použít k uzavření hry, ale někdy je přítěží.

LZB (Rayquaza)
Nepoužívejte Stoutlanda, pokud je vysoce pravděpodobné, že odpoví KO s jednoprizerem. Stoutland je nejlepší, když:

  • je soupeřova ruka slabá,
  • soupeř nemá counter na boardu,
  • hrajete Marnie,
  • je druhé kolo a začínáte,
  • zbývají dvě odměny a ušetřili jste si ho.

Nějaká kombinace těchto podmínek je pro Stoutlanda nejlepší. Pokud se vám ho podaří ušetřit až do posledních dvou odměn, vyhrajete prizetrade. Pokud se vaši Archeopsové stanou ohroženými, můžete rovnou nabít Stoutlanda, abyste ho mohli někdy použít. Manaphy hrajte v tazích kdy je největší pravděpodobnost, že soupeř bude útočit Raikouem, nebo prostě brzy (druhé kolo když začínáte, první kolo když jdete druzí). Pokud náhodně benchnete Manaphy uprostřed hry, soupeř ho prostě vyřadí Sableyem a získá zdarma 50 poškození jinde. V podstatě vyhrajete tím, že si se soupeřem vyměňujete oneprizery a bráníte mu ve víceprizových tazích/hrajete kolem soupeřových možností.

LZB (Kyogre/Seal Stone/hybrid)
Platí zde mnoho stejných principů jako u Rayquazy, například kdy použít Stoutlanda. Dobrá místa pro Stoutlanda však hledáte aktivněji, protože je pravděpodobné, že váš Archeops zemře, tudíž je nepravděpodobné, že budete moci ukončit hru Stoutlandem. Pokud brzy útočíte s oneprizerem (často nejlepší možnost, někdy však Stoutland nebo Lumineon), soupeřovou nejlepší možností je útočit Greninjou do obou vašich Archeopsů. Přesně v tomto tahu benchněte Manaphyho. Zatím je příliš brzy na Sableye, a soupeř tedy nebude mít v tomto tahu žádnou dobrou možnost útoku. Soupeř se potom pokusí ukončit hru buď Kyogrem, nebo Raikouem se Sky Stonem a Bossem. Pokud necháte Lumineona ve hře, koledujete si o to, aby vás zabil Kyogrem. Pokud soupeř podezřele nechá Lugiu na pokoji, hledá kombinaci s Raikouem, Sky Stonem a Bossem, aby ukončil hru. Tomu se dá čelit tím, že benchnete v pravý čas (ke konci hry) Dunsparce nebo si v závislosti na počtu odměn vynutíte odpověď na Stoutlanda. Pokud nemá soupeř Manaphyho, může raikou hned vyhrát hru. Neobtěžujte se však s cílením na supeřova Manaphyho, může si ho snadno vrátit. Někdy však je potřeba benchnout Dunsparce brzy, abyste se vyhnuli okamžité prohře. Pokud Manaphyho nebenchnete po soupeřově Greninja kole, použijte ho před kolem, kdy má soupeř útočit Kyogrem.

Mew
Pokud se naskytne vhodná příležitost k oneshotu Mewa VMAX s Powerfulkami a Choice Beltem Lugií nebo Yveltalem, určitě ji využijete. Někdy se to ale nestane. Dát Mewovi alespoň za 210 je fajn. Raikou potom může zabitím poškozeného VMAXe a oneprizera vzít 4 odměny. To je běžné kombo a vyplatí se kvůli němu nepoužít Yveltala. Někdy v pozdější fázi hry dojde na Echoing Horn, takže si schovejte oneprizery, abyste je všechny ve správnou chvíli mohli benchnout a nemohli jste tak dostat Horn. Charizard je obzvlášť dobrý, protože zničí jakéhokoli twoprizera a nepotřebuje archeopse. Pokud hrajete V Guard, dejte ji na svou první Lugii co nejdřive. Snažte se vyhnout benchování Lumineona pokud nemáte mrtvou ruku nebo pokud neumožní vzít 4 odměny. Vybíravost ohledně supporterů není příliš důležitá pokud útočíte. Pro hry s Yveltalem si šetřete Lost Vacuum na Parasol.

Goodra
Lugiin útok je zdrojem pro odstranění Templu, takže se ho snažte mít připraven. To samé platí pro Vacuum a Pumpkaboo. Raikouem získáte pohodlně 2 odměny, ale pokud je Yveltal v dané situaci výhodnější, je to také v pořádku. Hledat způsob jak vzít 2 odměny Stoutlandem je velmi dobré, protože v pozdní hře se vám to nepodaří. Samozřejmě, že brzké zabití Goodry přes Bosse je také skvělý způsob, jak získat dvě odměny. Takže hledejte všechny tyto možnosti. Nikdy se nechcete trefovat do nepoškozené aktivní Goodry, s výjimkou Yveltala, když se to zrovna hodí.

Duraludon
Vacuum si schovejte na Parasol, Pumkaboo na Temple a Powerful na velké kombo (s Choice Beltem a Lugií) pokud hrajete Cologne (a pokud nejsou žádné Powerfulky v odměnách). Ne vždy je potřeba Cologne a ne vždy je potřeba Yveltal, vždy záleží na tom, jak dopadnou počáteční kola. Snažte se Yveltala chránit a šetřit si ho na správný okamžik. Včasná Lugia může získat čtyři odměny pokud jdete první, nebo vyřazení Arceuse, které nechá soupeře s nenabitým Duraludonem je také v pořádku. Musíte být agresivní, ale také přizpůsobiví tím, že nevyhodíte nebo nepoužijete příliš mnoho klíčových karet.

Regi
Používejte Dunsparce a Manaphyho. Jednou jsem začal Dunsparcem, který hned umřel.
Pak jsem si ho Star Summonoval zpět a vyhrál jsem. Marnie Yveltal je situační counter proti Gift Energii, takže si myslím, že Yveltal je lepší než raikou. Prostě je potřeba jít rychle a doufat, že si to nelíznou šíleně dobře. Lumineon zabíjí Regielekiho, sám se dostane z cesty a hlavně schová energie. Je potřeba co nejvíc šetřit energie, protože bude potřeba hodně útočníků, a tedy i energií.


Autor: Grant Manley    Překlad: Vojtěch Tvrdík   Kategorie: Návody

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz