Jak jsem vyhrál největší český League Cup

Náhodou.

Pokud jste na článek klikli jen abyste zjistili jaké tajemství vedlo k mé výhře, toto je odpověď. Právě jsem vám ušetřil několik minut vašeho času, který určitě dokážete strávit nějak produktivněji. Pokud vás ale zajímá turnaj z mého pohledu, věřím, že se vám report bude líbit. A když budete číst pozorně, taky se na vás nějaké to štěstí usměje - v reportu na vás čeká malý dáreček.

Víte jak se říká, že všechno zlé je pro něco dobré? Věřte tomu, je to pravda. Víkend před turnajem jsem jel na turnaj do Českých Budějovic se 3 úkoly. Jakožto rozhodčí zajistit co nejhladší průběh turnaje, jakožto „Vojta z Toréda“ zajistit hráčům přístup k nejnovější sadě 151 a jakožto člověk z komunity vrátit jednu půjčenou kartu. Turnaj proběhl bezproblémově a hráči nakoupili vše co potřebovali, je tedy jasné, co se mi nepodařilo udělat. A tak jsem byl nucen zúčastnit se nějakého turnaje, abych kartu předal. Nejbližší turnaj byl League Challenge hned v úterý, takže jsem měl naspěch. V pondělí, když jsem to zjistil, jsem neměl postavený žádný balíček a tím spíš jsem neměl nic natestováno na OBF metu.

Napsal jsem tedy do skupiny pár kamarádům, že potřebuju decklist na Lost Box. Lost Box je balíček, který jsem hrál většinu minulé sezóny a zároveň jediný balíček, který jsem měl naději takhle narychlo poskládat. Odpověď přišla téměř okamžitě. Míla Poslední má prý na Limitlessu dobrou variantu. Tak jsem napsal do další skupiny, že budu hrát Mílových 60 a jako odpověď jsem dostal od Míly tip na změnu druhé Roxanne na Fog Crystal, což jsem i udělal.

V úterý se mi s balíčkem dařilo skvěle, za 4 Bo1 kola jsem nenarazil na jediný problém s balíčkem, který jsem si naprosto zamiloval pro jeho rychlost a schopnost naplnit Lost Zone v jediném kole. Skončil jsem se skóre 4-0 a odnesl si tak 15 bodů. (Docela dobrá odměna za zapomnětlivost, ne?) Úspěch mě navnadil tak moc, že jsem usoudil, že ve čtvrtek na League Cup prostě musím přijít, a to jsem i udělal. Vzhledem k tomu, že mě ani ve snu nenapadlo, že turnaj dopadne dobře, jsem si nedělal poznámky pro report, takže mám narozdíl od výborného reportu který včera napsal Tomáš spíš jen pár postřehů a historek.

Začátek turnaje

2. kolo jsem dokázal dohrát tak rychle, že jsem měl možnost zapsat si ke všem 46 Masterům jejich balíčky, což mi dávalo do konce turnaje výhodu znalosti matchupu, což může být klíčové (za A protože mám pak lepší rozhodování, kdo má začínat a za B protože mi Míla vždy dal 20sekundový souhrn, jak daný matchup hrát). Scouting balíčků je určitě užitečná schopnost, která sice není nutná pro úspěch, ale nemůže nijak uškodit (dokud tedy nevykřikujete nahlas kdo jaký balíček hraje a neskončíte s Warningem).

4. kolo vs Patrik Holler

Věřte, nebo ne, ale 3. hra 4. kola 2. turnaje byla první, kdy se mému soupeři podařilo vyvinout nějakého Charmandera (ať žijí 60hp Charmandeři) do Charizarda. Patrikův Charizard mu pak již stačil k výhře a skvělému skóre 4-0. Mých 3-1 mě naopak nutilo hrát dál bez možnosti dát si cíleně remízu.

6. kolo vs Ondřej Škubal

Za stavu 4-1 jsem si myslel, že budu mít možnost dát si se sopueřem remízu a skočit si na jídlo, ale byl jsem napárován k Ondrovi s 3-1-1, který potřeboval vyhrát. Mě sice stačila remíza, ale ani naděje na ní moc vysoká nebyla vzhledem k tomu, že Ondra hrál moji srdcovku - Urshifu/Inteleon - což byl pro mě bohužel velmi špatný matchup.

Ondrův plán do tohoto matchupu je naprosto jasný - dokázat udělat Kombo s velkým K. Jde o to, že vezme 4 odměny, aniž by mě pustil na tah tím, že mi Inteleony a přesunutím 10 damage dá 50 poškození na Manaphy a 30 na Comfey, použije Yoga Loop a v novém kole dostřílí Comfey pomocí Inteleonů a vezme 2 další odměny pomocí Urshifu VMAX. Můj plán je o dost jednodušší, ale pomalejší - vzít 2 odměny za Včko, zabít Octillery a zabít VMAXe (asi). Naše hra (stihli jsme jen jednu, která šla do nastavených kol) vypadala tak, že jsem Ondrovi zabil Inteleona VMAX, takže on druhého nemohl vyložit, abych nevyhrál na Raikoua. On vzal 3 odměny, já mu zabil Octillery a zahrál Roxanne, ale zaplnil jsem si u toho bench. V tu chvíli mohl Ondra bezpečně vyvinout Inteleona na VMAX, čímž si koupil o kolo navíc pro svoje Kombo, do kterého už chyběla jediná energie. Já jsem ale využil příležitosti a v dalším kole jsem si Roxanne vrátil Pal Padem, přitáhl Alakazama, který se nemohl stáhnout a dal se do Lost Minování už natečkovaného Inteleona VMAX. Ondra k mé radosti nabil Alakazama jednou energií a předal mi kolo. Díky tomu jsem mu mohl zahrát ještě jednu Roxanne a zabít Inteleona, čímž jsem vyhrál.

Vyhrál - vidíte tu misplay? Sice jsem nevěděl jak doapdly některé stoly, ale měl jsem počítat s tím, že se 4-2 může postoupit Denis, který taky hraje Urshifu. Kdyby mi to došlo, měl jsem místo posledního Lost Minu nabídout Ondrovi remízu abych nepostupoval z 1. místa a neriskoval tak střet s dalším Urshifu. Ale nedošlo mi to. Co už, alespoň nepřijedu domů v 11, říkal jsem si...

Top 8 vs Denis Provázek

Mojí hlavní šancí v tomto matchupu je doufat, že soupeř bude mít slabší start a dokázat toho využít ve svůj prospěch. Přesně to se mi v první hře povedlo. Denisova Octillery umřela velice rychle a díky tomu nedokázal soupeř dostatečně efektivně hledat všechny potřebné karty. Přestože jsem si byl relativně jistý výhrou v první hře, zabrala nám přibližně 40 minut.

Když jsem zjistil, že máme jen 20 minut na druhou hru, byl jsem nadšený - pokud mi to nepřijde úplně hrozně, budu schopný vyložit dostatek dostatečně silných pokémonů na to, aby Denis nedokázal stihnout vzít všech 6 odměn. Jenže mi nebylo přáno. Jen co jsem viděl opening handu, věděl jsem, že 20 minut nedokážu vydržet. Po asi 10minutové prohře jsem se necítil úplně nejlíp, protože to byl další nepříjemný bod na horské dráze, kterou pro mě turnaj byl: 4-1, potom downpair do nejhoršího matchupu, potom nečekaná výhra, potom znovu Urshifu, znovu nečekaná výhra a zrovna když jsem se cítil, že už je výhra na dosah, tak jsem prohrál. To že bych dokázal znovu porazit Urshifu v 10 minutách, s tím, že mi díky Yoga Loopu může soupeř ukrást nastavené kolo, mi přišlo nereálné.

Třetí hru jsem ale na Denise pořádně tlačil a ve chvíli kdy padl čas a on měl jediného Inteleona V a málo místa na lavičce, mě napadla zajímavá možnost. Zaútočit Dragonitem. To, co jsem totiž nevysvětlil je, že moji pokémoni V nejsou úplně užiteční v tomto matchupu. Raikou umírá na jednu ránu od Urshifu, takže s ním pouze dává smysl tradovat za Inteleona VMAX a Dragonite mi v podstatě prohrává hru, tím, že mi dá 20 poškození na celou lavičku. Ovšem má to výhodu - není způsob, jak ho zabít na jednu ránu zpátky. Tím, že jsem neměl předtím žádné poškození na lavičce a soupeř měl možnost mít jediného Inteleona VMAX, neexistovala možnost jak mít Alakazama, VMAXe i Medicham. A bylo to přesně jak jsem čekal. Denis nedokázal vzít odměnu a já tak po nastavených kolech vyhrál na počet odměn.

Top 4 vs Patrik Holler

„Hra“ s Patrikem byla velmi rychlá, v obou hrách se mi podařilo dvakrát donknout jeho jediného pokémona, což pro něj bohužel znamenalo po 2hodinové pauze (v posledním kole si dal remízu a jeho soupeř z Top 8 musel odjet) velmi rychlý a nepříjemný konec turnaje. Bylo mi to líto, ale byl jsem rád, že štěstí je na mé straně.

Mimochodem, pokud nám do 10:10 10. 10. 2023 napíšete na Instagramu kód „lakoš“, dostanete na dalším Torédo Cupu malou pozornost.

Finále vs Petr Kříž

Finále jsem měl hrát s vítězem zápasu Petr vs Tomáš a upřímně jsem doufal, že potkám Tomáše (kdo by nechtěl Torédo finále a hlavně bych byl radši za Giratinu než Charizarda). Tomáš ovšem prohrál, a tak jsem musel hrát proti dalším Charizardům, což byl dosud jediný balíček, se kterým jsem během turnaje prohrál. Abych byl upřímný, pamatuju si z finále jen 2 věci. Svojí missplay (+ to, jak jsem ji zachránil) a konec nastavených kol.

Moje missplay, kterou jsem v prvním kole udělal byla úplně nejzákladnější chyba, která se dá s Lost Boxem udělat. Když jsem si počítal energie, z nějakého důvodu mi v hlavě přeskočil počet a nedošlo mi, že jedna blesková a jedna psychická v discardu + jedna blesková v ruce a jedna psychická v Lost Zone znamená, že v balíčku jich je 0. Zahrál jsem tedy na Greninju Mirage Gate před Super Rodem, čímž jsem našel jen jednu vodní energii a nedokázal tak zabít Pidgeyho. Naštěstí mě tato misplay stála jen 2 Quick Searche pro soupeře a ne Prize race, protože jsem Pidgeota dokázal poté zabít Raikouem za 2 odměny.

Druhá věc, kterou si pamatuju bylo, že ve 3. hře padl čas na konci soupeřova kola a já tak měl mít dvě nastavená kola, zatímco soupeř jen jedno. Jediné, co jsem potřeboval, bylo dokázat vzít 2 odměny a nevyložit žádné Včko. To se mi však o jedinou kartu nepovedlo, a tak jsem musel doufat, že soupeř nedokáže vyvinout svoje pokémony tak, abych nedokázal vzít 2 odměny. Měl jsem však ještě větší štěstí - Petr mi ukázal, že mi nedokáže zabít žádného pokémona a vzdal se.

Z League Cupu jsem si tak kromě několika zážitků odnesl Booster Box Obsidian Flames, krásnou CHAMPION podložku s Tera Gyaradosem, 3 Series 3 Prize Packy a v neposlední řadě 50 bodů do tabulky. Díky moc Martinovi Janoušovi za krásnou organizaci Cupu, Mílovi Poslednímu za decklist a cenné rady a zbytku Toréda a Štěpánovi Suchánkovi za probírání metagame.


Autor: Vojtěch Tvrdík    Kategorie: Reporty

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz