Tomášova cesta, aneb jak rozhodčí k topce na Cupu přišel

Zdravím všechny fanoušky Pokémonů! Rozhodl jsem se napsat report z mé cesty League Cup turnajem 28.9.2023, která dopadla výrazně lépe než Václav ve Staré Boleslavi roku 929 nebo 935. Turnaj se díky tomuto státnímu svátku odehrál netradičně ve čtvrtek, což byl také jeden z důvodů, proč jsem se ho mohl zúčastnit. Víkendy mám totiž velmi nabité a pokud už se utrhnu na nějaký Pokémon event, tak ho standardně buď pořádám a nebo jedu do zahraničí na Regionals jako rozhodčí.

IMG_1226

Díky naší stránce která představuje různé balíčky jsem měl na turnaj docela široký výběr balíčků. Rozhodl jsem se vyzkoušet Lost Zone Giratinu, se kterou jsem předtím sehrál všehovšudy asi jednu hru na lize a 3 hry na PTCGL. Decklist jsem oproti původnímu z našeho webu trošku upravil – prošel jsem si několik posledních top umístěných listů na velkých turnajích a z každého jsem si vybral něco zajímavého. Více informací k mým volbám karet najdete níže.

Do Černého rytíře jsem dorazil krátce po 10. hodině a hned jsem si stoupnul do fronty na registraci, která vypadala zdánlivě nekonečně. Nicméně registrace probíhala ve velmi rychlém tempu a za pár minut jsem byl v turnaji. Ještě jsem půjčil dva decky dalším hráčům, kteří si díky nám mohli turnaj také zahrát (pokud si budete chtít koupit nebo zapůjčit kompletní herní balíček na turnaj, tak nám určitě napište). Spousta lidí vypadala docela překvapeně, že se turnaje bude účastnit tolik lidí, ale já jsem byl už od vypsání turnaje přesvědčený, že se do herny nemůžeme vejít. Nakonec se díky přidání jednoho zahradního stolku do přední části vmístilo všech 61 hráčů, ze kterých bylo 45 v kategorii Masters.

O vysokém počtu účastníků jsem byl přesvědčený hlavně kvůli tomu, že když jsme po covidu začali pořádat naše Torédo Cupy, tak 60 lidí chodilo úplně běžně. Jednou jsme museli zvedat kapacitu na poslední chvíli o 20 míst, abychom dokázali usadit 80 lidí a na naše neoficiální mistrovství republiky dorazilo dokonce 100 lidí! Zdálo se mi tudíž bláhové neudělat předregistraci na oficiální bodovaný League Cup v tak perfektním termínu jako byl čtvrteční svátek. Jednalo se tedy o historicky ten největší League Cup, který jsme u nás kdy měli, a to si zaslouží smeknout.

Po zajištění místa v turnaji jsme se jako krásná organizovaná skupina odebrali do Mekáče na Florenci, který byl odjakživa Mekkou (Mekka jakože Mekáč haha) před každým turnajem v rytíři. Bohužel zklamu Honzu Goetze, protože jsem si nedal trojité menu se třemi bramboráčky a třemi kávami, ale jenom jeden kuřecí McMuffin fresh, který patří do snídaňového S tieru. Předturnajová atmosféra se velmi podobala té, kterou jsem měl možnost prvně zažít v roce 2007 před mým prvním City Championships turnajem a měl jsem z toho vyloženě radost.

V průběhu turnaje jsem na náš Instagram nahrával fotky a krátké vlogy po jednotlivých kolech a rozhovory s hráči. Všechna tato stories jsem uložil do výběru na IG, tak se určitě podívejte!

Můj decklist na turnaj byl následující:

Pokémon (15)
4 Comfey SWSH 242
3 Giratina V LOR 130
2 Giratina VSTAR LOR 131
2 Sableye LOR 70
1 Snorlax LOR TG10
1 Cramorant LOR 50
1 Radiant Greninja ASR 46
1 Manaphy BRS 41

Trainer (31)
4 Colress's Experiment
2 Boss's Orders
1 Roxanne
1 Iono
3 Path to the Peak
4 Mirage Gate
4 Battle VIP Pass
4 Switch Cart
3 Nest Ball
3 Super Rod
2 Escape Rope

Energy (14)
4 Jet Energy
4 Psychic Energy
3 Grass Energy
3 Water Energy

lost zone tina

Jedná se o poměrně standardní verzi tohoto balíčku. Někoho může zarazit Snorlax a pouze 2 kopie Giratiny VSTAR. Snorlax má sloužit jako dobrý prize trader proti Lugiím a svou práci odvede i v mirroru, kde ho soupeř díky schopnosti nemůže dotečkovat Sableyem na lavičce. Díky celé řadě stahovacích karet jeho negativní efekt útoku tak moc nebolí. Pro dvě kopie VSTAR Giratiny jsem se rozhodl proto, že balíček ji standardně potřebuje až později. A do té doby už díky Comfey a Colressům člověk vidí tolik karet, že se k ní nějakým způsobem dostane. Ještě jsem před turnajem přidával třetí Path to the Peak namísto Choice Beltu a této změny rozhodně nelituju. Path byl klíčovou kartou v mnoha zápasech a skoro bych zauvažoval o přidání čtvrtého. Velmi bych v decku ocenil třetí shuffle draw kartu, protože spoustu her rozhodla právě dobře zahraná Iono nebo Roxanne, ale bohužel to s místem není jednoduché.

Předem se omlouvám, pokud někde udělám nějakou drobnou chybu ohledně toho, co se přesně dělo v jakém zápase. Byl to dlouhý den a já jsem si nedělal úplně přesné poznámky o každé hře.

1. kolo Tomáš Kadeřábek – Miraidon ex/Flaaffy
Tomášovi jsme prodávali hodně karet do Miraidonů, takže jsem věděl proti čemu budu hrát. Velmi rychle jsem nastřelil Cramorantem Raichu V, kterého jsem následně spolu s Mareepem sejmul Greninjou. Pak jsem soupeře zkoušel locknout ve předu Bossem a střílet do lavičky Sableyem kolo potom, co jsem mu dal Iono nebo Roxanne, ze které nezahrál Supportera. Ale nevyšlo to a musel jsem poslední odměny vzít Giratinou přes její VSTAR útok.
Na druhou hru jsme měli poměrně málo času a skončila tak, že jsem ve svém prvním nastaveném Greninjou vyřadil nastřeleného Raichu a Flaaffy. Tomášovi zbývaly dvě poslední odměny a jeho jedinou winkondicí bylo mi vyřadit Giratinu VSTAR Raichuem V. O tuhle možnost jsem ho ale připravil, takže se druhá hra nedohrála a já jsem zvítězil v celém zápase.
1-0

2. kolo Štěpán Suchánek – Gardevoir ex
Od Štěpána jsem čekal nějaký Lost Box nebo nějaký nepředvídatelný balíček. Když jsem ale zjistil, že hraje Gardy, tak se mi ulevilo, protože proti těm alespoň teoreticky vím, co si počít. Začal jsem velmi dobře a v prvním kole jsem bral odměnu za Mewa Cramorantem. Celou hru jsem měl hodně pod kontrolou až do momentu, kdy jsem zjistil, že je můj druhý Sableye v odměnách a prvního jsem zahodil do Lost Zone. Tahle školácká chyba se stala velmi jednoduše. Měl jsem Sableye od začátku v ruce, takže jsem si ho v balíčku při searchi nekontroloval. Pak jsem v jednu chvíli dostal Iono a při dalším searchi jsem ho viděl v balíčku, ale už mi nedošlo, že to je právě ten z ruky. Když jsem měl poslední odměnu (ano, právě toho Sableye), tak Štěpán Gardevoirou ex vyřadil mojí Giraginu VSTAR a já už neměl žádný způsob, jak hru vyhrát. Po první hře nám zbývalo asi 10 minut, a i přes nasazení mého turbo tempa bych po nastavených kolech nestihl vzít poslední odměnu, takže jsem se vzdal.
1-1

3. kolo Patrik Bartošovič – Lost Zone Charizard ex
Říkal jsem si, že za stavu 1-1 bych mohl potkat nějakého lehkého soupeře, ale systém mě napároval proti na body druhému nejlepšímu hráči v Evropě – Patričkovi. V první hře jsem neměl vůbec nic, takže se po asi 5 minutách šlo na druhou. V té jsem začal se Snorlaxem a v prvním kole jsem opět nic neudělal a ve druhém jsem pouze zahrál útok Giratiny na líznutí dvou karet a zahození dvou do Lost Zone. Říkal jsem si, že alespoň budu moct dropnout a půjdu se věnovat rodině, ale stalo se něco nečekaného. Ve třetím kole jsem si líznul Colresse z vršku, z něj se mi povedlo zahrát dohromady 3 schopnosti Comfey a schopnost Greninji. Díky všem těmto kartám jsem zvládnul dostat do Lost Zóny 7 karet, a tedy jsem nabil Mirage Gatem Greninju a sestřelil jsem Patrikovi jediné dva Charmandery. S touto playí Patrik nepočítal (nedivím se mu), takže si nešel pro Manaphyho a po několika dalších kolech je stav 1-1. Zbývalo nám cca 10 minut na třetí hru, tak jsem rovnou navrhnul remízu, protože dva LZ balíčky se takhle rychle rozjet nedokážou. Patrik to chtěl zkusit zahrát, tak jsme do toho šli. Tentokrát neměl on vůbec nic, ale povedlo se mu dostat do hry dostatek Pokémonů, pro jejichž vystřílení bych potřeboval o jedno nebo dvě kola víc než jsme měl k dispozici. Hra tedy skončila smírnou remízou a oba nás to dostalo do situace, že musíme vyhrát všechna 3 další kola.
1-1-1

IMG_3069

4. kolo Patrik Vácha – Lost Zone Giratina VSTAR
Mirror jsem ještě nehrál, ale měl jsem určitou představu, co a jak bych měl dělat. V první hře se Patrik rozjel lépe, ale já jsem s ním držel krok a nakonec jsme se dostali do situace, že jsem Patrika vymíchal díky Roxanne a svojí Giratinou VSTAR jsem šel vyřadit jeho Giratinu VSTAR, přičemž on měl na lavičce připravenou druhou, pod kterou měl fialovou energii a stačila mu tedy pouze jedna zelená na použití VSTAR útoku. Tu ale Patrik naštěstí pro mě neměl, takže jsem vyhrál první hru. Ve druhé opět Patrik začal trochu lépe a jako první mi Greninjou sejmul 2 Comfey na lavičce. Já jsem ve svém kole udělal to samé, protože ta play vypadala hustě a snažil jsem se nepoložit žádného malého Pokémona, abych Patrikovi nedal možnost efektivně Sableyovat. Tentokrát on vymíchal přes Roxanne mě, ale já jsem si líznul Bosse, kterým jsem přitáhl a vyřadil jeho téměř nabitou Giratinu VSTAR a Patrik tak už neměl možnost, jak se do hry vrátit.
2-1-1

5. kolo Christian Lochman – Gardevoir ex
V první hře jsem začal skvěle a hned od začátku jsem soupeře neskutečně tlačil. Můj Path to the Peak zakazoval Christianovi používat schopnost Gardevoiry ex a já jsem postupně Sableyem sbíral odměny za Kirlie nebo za dříve nastřelené Pokémony. V první hře bylo zajímavé, že jsem měl téměř ready Greninju, ale i tak jsem se při Lost Minu rozhodl nevyřadit Manaphyho, což by se na první pohled mohlo jevit jako správná play. Namísto toho jsem šel po Kirliích a Raltsech, ze kterých se v budoucnu mohly stát obtížněji zabitelné Gardevoiry. Když mi zbývalo už jen pár odměn a Giratina se ještě ani nepředvedla, tak soupeř scoopnul a šli jsme na druhou hru. V té jsem opět začal velmi dobře a k ničemu jsem soupeře díky odstřelování lavičky nepustil. Mám pocit, že nám pak padl čas za stavu, kdy Christian pořád potřeboval vzít hodně odměn, takže hru vzdal a já se dostávám to situace, že mě výhra v dalším kole posílá do top8.
3-1-1

6. kolo Patrik Birula – Charizard ex/Pidgeot ex
V první hře jsem šel jako druhý a povedlo se mi hned útočit Cramorantem do soupeřova Pidgeyho. Ve druhém kole jsem udělal další velkou chybu z nepozornosti. Nechal jsem se unést tím, že mám díky stahovacím kartám v ruce možnost využít velkou spoustu Flower Selecting a povedlo se mi použít Mirage Gate pro nabití Sableye. Jak jsem se soustředil, abych dokázal zahrát karty ve správném pořadí (Escape Rope, Switching Cart, Jet Energy, Greninja, Colress), tak mi vůbec nedošlo, že budu mít v Lost Zone před útokem jenom 9 karet, takže jsem místo snipu dvou Charmanderů dal jenom 20 do aktiva. Bohužel pro Patrika tuhle chybu ale nedokázal využít, protože neměl ideální karty. Myslím, že pouze vyvinul Charizarda, ale kvůli mému Pathu si nemohl najít energie. Já jsem tedy v dalším kole už úspěšně Lost Minoval pro dvě odměny a zanedlouho poté jsem VSTAR útokem vyřadil i Charizarda ex. Takže se šlo na druhou hru, která byla asi vůbec nejdrsnější, kterou jsem s balíčkem měl. Mám takový pocit, že balík za turnaj nasbíral dostatečně zkušeností a vyvinul se na novou úroveň. Soupeř začal s Enteiem V a vyložil Pidgey, Charmandera a Manaphy. Mně se přes 2 Comfey, Colresse a Escape Rope povedlo vyřadit Manaphy. Patrik toho opět moc nezahrál a šel pouze útočit Enteiem. Já jsem ve svém druhém kole zastřelil Greninjou jeho Pidgey a Charmandera. Netrvalo to dlouho a dočkal jsem se vytoužené výhry a postupu do top8!
4-1-1

Vojtovi od nás se v posledním kole nějakým záhadným způsobem podařilo porazit Ondru Škubala, který hrál Rapid Strike Urshifu/Inteleon, což je pro Lost Box téměř autoloss. Nicméně si moc nepomohl, protože kvůli postupu z prvního místa byl napárovaný v top8 proti Denisovi, který hrál ten samý balíček.

IMG_3067

Topka vypadala následovně:

  1. Vojta Tvrdík – Turbo Lost Box
  2. Petr Kříž – Charizard/Arceus/Pidgeot
  3. Štěpán Suchánek – Gardevoir ex
  4. Kevin Král – Lost Box (nevím přesně verzi)
  5. Patrik Holler – Charizard/Arceus/Pidgeot
  6. Já – Lost Zone Giratina
  7. Míla Poslední – Turbo Lost Box
  8. Denis Provázek – Rapid Strike Urshifu/Inteleon

Čekal mě tedy rematch se Štěpánem, za který jsem byl docela rád, protože na základě předchozích zkušeností z turnaje se Gardevoiry jeví jako hratelný matchup. Kevin musel odjet, takže do top4 postoupil Patrik, Míla coby top4 EU hráč si po náročném zápase neporadil s Petrem a Vojtovi se povedlo nemyslitelné – podruhé v řadě porazil 20:80 matchup. V případě postupu do top4 na mě tedy čekal Petr z Ostravy a jeho Charizard.

Top8 Štěpán Suchánek – Gardevoir ex
V první hře jsme Štěpána hodně tlačil a díky rychlým útokům jsem se docela brzy dostal do vedení. On ale srovnal a za pomoci Cresselie z Lost Origin také dokázal vzít několik velmi jednoduchých odměn. Díky dost dobrému setupu z jeho strany se mnou Štěpán dost dlouho držel krok, takže mu bohužel pro něj nefungovaly Reversal Energy, když by je zrovna potřeboval. Snažil jsem se mu hru navíc znepříjemňovat Path to the Peakem, ale Štěpán měl v rukávu svůj vlastní protivný stadion v podobě Pokémon League Headquarters, který zdražuje Basicům útok o jedna. Naštěstí nefunguje na Cramoranta, protože (3+1) x 0 = 0, takže jsem ho po zamíchání Super Rodem zpět do decku dokázal využít ještě jednou. První hra se táhla skoro tak dlouho jako naše první hra v základní části a na konci jsem musel použít Star Requiem pro historicky největší zranění. Vyřadil jsem tak Gardevoir ex, které zbývalo 30 životů. Štěpán už pak kvůli mému průběžnému odstřelování Raltsů nedokázal dostat do hry další velkou Gardu, takže neměl jak nabít energie z discardu pro velký útok Zacianem V a já jsem tedy vyhrál první hru. Štěpán mi pak řekl, že měl v odměnách docela dost energií a že ve hře udělal i nějakou tu chybku. Takže mi tentokrát štěstí přálo, když jsem v základu měl já toho Sableye až jako poslední odměnu. Ve druhé hře nasadil turbo tempo pro změnu Štěpán, ale já jsem se rozjel velmi dobře a čas nám padl v momentě, kdy Štěpán potřeboval vzít poslední odměny ve svých nastavených kolech, abychom šli do Sudden Death. Bohužel pro něj mu to nevyšlo a druhá hra se tedy nedohrála.

Vojta si to o finále rozdal s Patrikem, kterému ukázal proč se jeho verzi Lost Boxu říká turbo. Dokázal mu totiž 2x donknout Pokémona v prvním kole, protože Patrik měl smůlu a položil pouze jednoho Arceuse V. Takže na mě ve finále v případě postupu čekal Vojta a na náš zápas jsem se opravdu moc těšil a doufal jsem, že mi to taky vyjde proti Charizardům podobně. Well …

Top4 Petr Kříž – Charizard ex/Arceus VSTAR/Pidgeot ex
Do tohohle matchupu jsem si hodně věřil, protože jsem proti tomuto balíčku jako snad proti jedinému zahrál větší množství her před turnajem a věděl jsem, že jestli mu něco vadí, tak je to agresivní deck na druhé straně a Path. Nicméně Petrovo štěstí bylo zásadně proti. Kdykoliv jsem zahrál Path to the Peak, tak měl Petr odpověď v podobě svého stadionu. Ve všech třech hrách měl navíc ve druhém kole Candy + Charizard ex, takže jsem neměl možnost vzít tolik levných odměn přes Charmandery. V první hře jsem kvůli výše uvedeným důvodům prohrál. Ve druhé se mi povedlo soupeře vymíchat přes Roxanne a Path a k tomu mu vyřadit jeho nabitého Charizarda. Takže jsme šli na třetí hru, která ze začátku vypadala velmi slušně. Petr mi ale díky Iono schoval moji Giratinu VSTAR na spod decku (tady se projevilo, že jsou 2ks asi málo) a já jsem balík nijak nedokázal zamíchat (v ruce jsem měl Roxanne, kterou jsem ale ještě nemohl hrát), takže jsem se k velké Tině dostal až velmi pozdě a to v momentě, kdy by vyřazení jednoho Charizarda ex automaticky znamenalo, že mě jeho druhý vezme zpátky pro poslední dvě odměny. Musel jsem tedy zamáčknout slzu a poblahopřát Petrovi k postupu do finále.

Za 10 hodin hraní jsem si odnesl 32 bodů do světového žebříčku, 5 boosterů aktuálních sad a 4 prize packy, které rozdám mezi hráče na čtvrteční lize, protože mi jich zatím dorazilo (vzhledem k poměrně krátkému fungování) velmi málo. Balíček mě bavil a určitě si s ním v budoucnu ještě zahraju pár her. Uvidíme ale, jestli ho Mew ex z nové edice 151 úplně nesmaže z mapy světa.

IMG_3074

Vojtovi se po náročném duelu podařilo porazit Petra ve finále a pomstít tak mou porážku. Více o jeho cestě turnajem si budete moct počíst již brzy v jeho reportu. Na všechny se moc těšíme tuto neděli na našem historicky prvním League Challenge turnaji ve Vodafone PLAYzone Areně na Chodově. Pokud nebudete moct dorazit, tak se určitě koukejte na stream, který poběží přímo na PLAYzone kanálu. :)

Děkuji za přečtení zápisu z mého deníčku a mějte se moc hezky!

Tomáš z Toréda


Autor: Tomáš Just     Kategorie: Reporty

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz