Liverpool Regionals a Silver Tempest Retrospektiva

Všichni fanoušci Pokémonů si jistě všimli, že se v Liverpoolu tento víkend hrál první turnaj Regionals roku 2023 v Evropě. Zároveň se jednalo o poslední turnaj formátu SSH-SIT, který bude již brzy rozšířen o novou sadu Crown Zenith. Přestože se v tomto formátu hrálo již několik turnajů, metagame se stále vyvíjela a bylo tedy zajímavé sledovat, jak se hráči přizpůsobí nejnovějším trendům. Dvěma nejočekávanějšími novinkami tento víkend měla být karta Aerodactyl VSTAR a balíček Goodra Lost Box.

Cílem balíčků obsahujících Aerodactyla VSTAR je co nejdříve použít jeho silný VSTAR útok, který soupeři znemožní používání Abilit pokémonů V. Z tohoto důvodu se hráči nejpopulárnějšího balíčku, Lugie VSTAR, byli nuceni přizpůsobit hraním Canceling Cologne, která Aerodactylovu získanou Ability vypne a umožní tím použít vlastní VSTAR Power.

Goodra Lost Box je balíček, který se rozhodl jít opačným směrem - smířit se s horším matchupem proti populární Lugii výměnou za lepší matchupy do ostatních balíčků. Díky útoku Goodry VSTAR, který redukuje 80 zranění v příštím kole, je velmi obtížné ji vyřadit jednou ranou. A když se to nepodaří, Goodra použije svoji VSTAR Power, která vyléčí všechno poškození na sobě. Způsoby, jak si s Goodrou poradit jsou 3: dokázat dávat rány tak silné, že Goodru vyřadí na jednu ránu, vydržet hodně útoků od Goodry a vyhrát pomalejší hru nebo pomocí karet jako je Escape RopeBoss's Orders nebo Cross Switcher vyřazovat pokémony z lavičky.

Právě poslední kartu využil ve svém vítězném balíčku Leon Kesserling, který se rozhodl hrát Fusionless Mewa, novější variantu velmi populárního archetypu ze sady Fusion Strike. Verze balíčku, kterou zvolil se prokázala jako velmi úspěšná již před dvěma týdny, kdy se umístila na druhém místě v americkém San Diegu.

Top 8 tak nakonec obsahovala 2 Lugie, 2 Mewy, 2 Goodry, 1 Lost Box s Rayquazou a 1 Control balíček v podání nejuznávanějšího control hráče, Sandera Wojcika. Do Top 8 se naopak nepodařilo probojovat některým balíčkům, které v poslední době slavily úspěch - RegigigasůmVikavoltům a Arceus variantám. Očekávaný Aerodactyl také nedosáhl na ty nejvyšší příčky, nicméně sehrál velkou roli v dřívějších fázích turnaje, převážně v kombinaci s Vikavoltem V.

Z české a slovenské výpravy zabodovali celkem 4 hráči v kategorii masters - Patrikovi Bartošovičovi s jeho Lugiemi unikla Top 32 pouze o pomocné body, ale i tak si odnáší nádherné 33. místo, a tedy body za Top 64. V té se spolu s ním objevily Lugie Jany Sandové, se kterými se také dostala do Day 2. Třetí bodované umístění si se skóre 6-3 odnesl Miloslav Poslední, který také hrál Lugie, jeho skóre mu však na postup do dalšího dne nestačilo a získal tak body za Top 128. Stejné body si odnáší i Liliana Imrichová, která již v minulosti úspěšně pilotovala své Regigigase do Day 2 ve Varšavě. V kategorii Seniors se pak na 17. místě umístil Daniel Magda, kterému s jeho Regi balíčkem unikla Top 8 o jedinou výhru. Z opačné strany pak sledovali turnaj 3 čeští rozhodčí, Martin Janouš, Tomáš Just a Vlastimil Bokr, kteří měli na starost plynulý průběh turnaje v kategorii Masters.


Autor: Vojtěch Tvrdík     Kategorie: Reporty

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz